ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Η δίκη του 'Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ

Το δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση του 'Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ αποφάσισε να εξαιρέσει, για λόγους μεροληψίας, έναν από τους βοηθούς δικαστές ο Τόμας Ιντρρεμπόε κατά την σημερινή δεύτερη ημέρα της δίκης του Nορβηγού, ο οποίος το καλοκαίρι σκότωσε 77 ανθρώπους, μετά τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε ζητήσει μέσω του διαδικτύου να επιβληθεί η θανατική ποινή στον Μπρέιβικ.

Μια εντελώς ξεχωριστή δίκη των ημερών μας.

Ο βοηθός δικαστή είχε γράψει στο Facebook στις 23 Ιουλίου, μια ημέρα δηλαδή μετά τις επιθέσεις του Μπρέιβικ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι, ότι "η θανατική ποινή είναι η μοναδική κατάλληλη τιμωρία στην υπόθεση αυτή", έγραψε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Vepsen: Είναι ένας θυμωμένος δικαστής.

Ενώ η δίκη αυτή συνεχίζεται εν μέσω δραματικών εκπλήξεων για την ατάραχη Νορβηγική κοινωνία η κ. Λεπέν πλησιάζει το 20 % στη Γαλλία, η Χρυσή Αυγή διεκδικεί λόγο ορθότητας στην Ελλάδα και την κυριακή αν έβλεπες τις εφημερίδες στο περίπτερο της Αθήνας, τα στρατιωτικά εμβατήρια συναγωνίζονταν τις δηλώσεις περί δικτατορίας χωρίς χρέη...

Παράξενοι καιροί: στατόπεδα μεταναστών οργανώνονται, χρέη καταπνίγουν τις χώρες της Ευρωζώνης, κανείς δεν σέβεται τα πολιτικά κόμματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς καθώς θεωρούνται κλέφτες, οι αγιορίτες έχουν offshore, η ηθική του κ. Σαμαρά ακούγεται μετά τις καθάρσεις μιας εικοσαετίας χλεύη. Επίσης παντού πωλούνται χρυσαφικά και πολιτισμένοι αργυραμοιβοί αναλαμβάνουν ρόλο σε κάθε συνοικία.
Η δίκη του Μπρέιβικ που σκότωνε όσους έμοιαζαν "αριστεροί" είναι μια δίκη της Ευρώπης. Μια δίκη σύμβολο των ημερών όπου αναβιώνουν ακρότητες με ασυγχώρητη αμνησία. Μια δίκη θυμωμένων καιρών και θυμωμένων ανθρώπων.
Στη δίκη αυτή ο Breivik περιέγραψε καθισμένος αναπαυτικά στην καρέκλα, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, πώς κάποιοι έφηβοι είχαν παραλύσει τόσο πολύ από το φόβο ώστε είχε αρκετό χρόνο να ξαναγεμίσει το όπλο του πριν τους πυροβολήσει. Δεν είχε ξαναδεί τέτοιο πράγμα, δήλωσε – ούτε στην τηλεόραση. Είπε επίσης ότι μερικοί «παρίσταναν τους πεθαμένους» και τους πλησίασε πριν τους πυροβολήσει από κοντά. Οι συγγενείς των θυμάτων παρακολουθούσαν αγκαλιασμένοι. Ακόμα και οι πιο έμπειροι δημοσιογράφοι είχαν δάκρυα στα μάτια και οι δικηγόροι δάγκωναν τα χείλη τους όσο ο Breivik έλεγε ότι κατά τη διάρκεια σκεφτόταν ότι «έπρεπε να βρει ένα μέρος για να κρυφτεί.» Θυμήθηκε ότι οι κατασκηνωτές «ούρλιαζαν και παρακαλούσαν» για να τους αφήσει να ζήσουν. Ένα αγόρι του είπε «σε παρακαλώ, φίλε» αλλά το σκότωσε. Πυροβολούσε όσους ήταν στο έδαφος για να σιγουρευτεί ότι θα πεθάνουν.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα καταθέσεων στη δίκη αυτή. Θα θεωρηθεί ψυχοπαθής ή όχι?  και αν εκείνος θεωρηθεί ακαταλόγιστος τι θα απογίνει η ξεχασιάρα ήπειρος, η Ευρώπη μας, που υποκρίνεται την πολιτισμένη?

Δεν υπάρχουν σχόλια: