ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΛΟΥΣΗ

H περίπτωση της νομικής εταιρίας Καλούση και Συνεργατών προβληματίζει πολλαπλά. Ο πρώην δικαστής συνέστησε μία εμπορική εταιρία η οποία φυσικά και δεν είναι δικηγορική εταιρία κατά νόμο. Υποστηρίζει ότι είναι εμπορική εταιρία. Σαφώς όμως παραθέτει τον τίτλο Law offices.
 Οχι λοιπόν αυτή η εταιρία είναι μόνον δικηγορική και στο νόμο ορίζεται ποιοί μπορούν να τη συστήνουν. Δεν είναι όμως ο μόνος ο συγκεκριμένος πρώην δικαστής που συνέστησε τέτοια εταιρία. Υπάρχουν και άλλες και η αγορά το γνωρίζει.
 
Το επιτρεπτό αυτής της νομικής εταιρίας όπως ισχυρίζεται ότι κατάφερε να στήσει, μη ων ο ίδιος δικηγόρος άλλωστε είναι κάτι που πρέπει να εξετασθεί και μάλιστα να αποτελέσει και καλό παράδειγμα για άλλες αντίστοιχες που λειτουργούν είτε για τα ακίνητα, τα σήματα, υπηρεσίες κοινωνίας της πληροφορίας, φορολογικές υπηρεσίες κοκ υποκρύπτοντας το αυτό μόρφωμα. Η συγκεκριμένη νομική εταιρία είναι απλά θρασύτερη.
Ο ΔΣΑ επιτέλους αντέδρασε δυναμικά και αντιμετωπίζει στο μέτρο του σαφούς το ζήτημα της απασχόλησης δικαστών παραιτηθέντων ή συνταξιοδοτηθέντων με το επάγγελμα του δικηγόρου με ή χωρίς άδεια, αντί να τους αρνείται την εγγραφή στο ΔΣΑ (κάποτε γιατί δεν έχουν κάνει άσκηση). Η τήρηση των προσχημάτων κανέναν δεν οφέλησε και όλοι εργάζονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πολλοί δε πρώην δικαστές (όπως και εφοριακοί και αξιωματικοί της αστυνομίας κλπ) ατύπως αν και γνωστού όντος στην αγορά με ποιό γραφείο συνεργάζονταν και τι μπορούσαν να επιτύχουν. Για χρόνια σοβαροί δικαστές πρόσφεραν τη δυνανότητα σε αφερέγγυα γραφεία να πωλούν την προστιθέμενη αξία τους επιτυχέστατα. Το κάνουν πάντα. Κάποιοι δικηγορούν από μόνοι τους επειδή είναι καλοί και έχουν πείρα. Αλλοι μόνον γνωριμίες. Δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ συνταξιοδοτηθέντα νυν συνάδελφο και πρώην δικαστή να δηλώνει ότι η γραμματέας του είναι αυτή του δικαστηρίου που υπηρετούσε (όταν ήταν δικαστής). Εκεί του αφήναν οι διάδικοι έγγραφα, εκεί κανονίζονταν τα τηλέφωνα και οι επαφές. Το γραφείο στο Κολωνάκι ήταν ησυχαστήριο. Το καλό δικαστήριο παρείχε υπηρεσίες γραμματείας. Θα συνεχίσει ο ΔΣΑ να βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο?
Ο δικηγορικός κόσμος κοντοστέκεται. Πώς να αντιδράσει τώρα? με το φόβο για οδηγό? με τα μικροσυντεχνιακά συμφέροντα? άλλωστε οι νομικές υπηρεσίες απελευθερώθηκαν. Το είπε και ο υπουργός μας. Τόσα χρόνια βλέπει ξένουν δικηγόρους να δουλεύουν στη χώρα και να εισπράττουν τεράστιες αμοιβές χωρίς καν εγκατάσταση εδώ. Τόσα χρόνια ξέρουν ποιοί συμβουλεύουν για θέματα ελληνικού δικαίου τις κυβερνήσεις τους. Ο Καλούσης τους μάρανε? Μένει στη γωνία του μουδιασμένος και φοβάται. Ιδίως τα νέα παιδιά εκτονώνουν το θυμό τους στα καφενεία και γυρίζουν στο "γραφείο" κουμπώνοντας το σακάκι.
Οι δικαστές και οι ενώσεις τους πάλι σιγούν. Πώς να λειτουργήσουν άλλωστε βλέποντας πολλούς συναδέλφους τους από το παρελθόν να δικηγορούν, μόνοι ή μετά τέκνων και συναφών επωνύμως ή ατύπως. Ενας μισθός κουτρουρεμένος τι να σου κάνει? άσε πιά η σύνταξη. Αξίζει να περιμένουμε την απόφαση των ασφαλιστικών επί της δίκης του ΔΣΑ. Δικαστές θα τη δικάσουν και αυτή. Ας δούμε πώς τοποθετούνται.
Ο πολίτης τώρα με τη σειρά του διερωτάται σε τίνος τα νύχια θα πέσει. Ποιός θα τον πρωτοσφάξει τέτοια που είναι η δικαιοσύνη. Αυτό μπορώ να το βεβαιώσω. Και φυσικά κρατάει πισινή. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου τύχει και ποιούς θα χρειαστείς εσύ ή το παιδί σου.
Ο λόγος για το παραδικαστικό και τα παραδικαστικά περισσεύει. Οπως και ο λόγος για τη δεοντολογία και την ηθική. 
 
Από όλο αυτό κρατώ το γεγονός ότι η βαναυσότητα της πρόκλησης οδήγησε σε συγκεκριμένες αντιδράσεις το Σύλλογό μας, ο οποίος αναλίσκετο σε δίκες για την προστασία του περιβάλλοντος για χρόνια, χωρίς ποτέ να ασχολείται για το δικηγορικό επάγγελμα και την αξία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: