ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ο μαγικός αριθμός 175


Ολα ξεκίνησαν από την απαγόρευση στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να ψηφίσουν για την Ψήφο Εμπιστοσύνης από την αρμόδια εισαγγελέα.
Την πρακτική αυτή η Χρυσή Αυγή σχολίασε ως αντισυνταγματική και άσκησε τα νόμιμα δικαιώματά της.
Ομως η φαντασία των νομικών δεν σταματά.
Επί τη βάσει της συγκεκριμένης διαπίστωσης τίθεται τώρα ζήτημα για τον αν οι συγκεκριμένοι βουλευτές αποτελούν μέρος του ολου αριθμού των βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαβάζουμε στις ειδήσεις:

Τρόπους να μη μειωθεί αριθμητικά η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή ΠτΔ αναζητεί ο εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βενιζέλος στον Σαμαρά βασιζόμενος στους διαδοχικούς αποκλεισμούς των προφυλακισθέντων χρυσαυγιτών βουλευτών από όλες τις ψηφοφορίες. σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ενώ άλλα θεωρούν ότι ήδη έχει ανευρεθεί.

Κατ' αυτή τη λογική, γιατί να μη συμβεί και το ίδιο και στην προεδρική εκλογή, μειώνοντας τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών κατά 5, και διευκολύνοντας την κυβέρνηση να υπερβεί αυτόν τον σκόπελο και οδηγώντας τη πιο κοντά στην εξάντληση της τετραετίας, όπου το πολιτικό σκηνικό μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 7-11 μονάδες μπροστά και λίγους βουλευτές μακριά από την αυτοδυναμία;

Αφορμή για την προώθηση του σεναρίου αυτού αποτελεί η απόφαση του Εισαγγελέα να μην ψηφίσουν οι 8 προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ στην διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Με την απόφαση αυτή εκτιμάται εμμέσως πλην σαφώς ότι ο όλος αριθμός των βουλευτών είναι πλέον 292 και όχι 300, και γιατί όχι να μην ισχύσει στις κρίσιμες ψηφοφορίες τον Φεβρουάριο για την εκλογή ΠτΔ.

Συνεπώς με βάση τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προβλέπουν πλειοψηφία 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και 3/5 στη τρίτη ψηφοφορία οι "προεδρικές πλειοψηφίες" με βάση τους 300 βουλευτές από 200, 200 και 180 αλλάζουν και γίνονται 195, 195 και 175 αντίστοιχα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ρ/σ «Κόκκινο» χαρακτήρισε «αστεϊσμό με κομπογιανίτικη λογική» τον ισχυρισμό που αποδίδεται στον Ε. Βενιζέλο σύμφωνα με τον οποίο δεν απαιτούνται 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον οι βουλευτές της Χ.Α. δεν παραστούν στη διαδικασία.

Πρόταση έκπληξη έκανε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που όταν την άκουσαν στο επιτελείο του Μαξίμου έμειναν άφωνοι. Έκπληκτος ο κ. Σαμαράς σε πρόσφατη συνάντηση τους ο κ. Βενιζέλος του είπε «Δεν χρειάζονται 180 βουλευτές για να εκλεγεί Πρόεδρος Μπορεί και με λιγότερους». Ο πρωθυπουργός αρχικά νόμιζε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το είπε έτσι σαν αστείο ,αλλά γρήγορα διαπίστωσε ότι σοβαρολογούσε.

Και έτσι έγινε η σχετική συζήτηση ως εξής: Στο άρθρο 32 του Συντάγματος ορίζεται ότι στην τρίτη προσπάθεια εκλογής του Προέδρου απαιτούνται να ψηφίσουν για να βγει ο πρώτος πολίτης της χώρας την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του ΌΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Αν λάβουμε ως όλον τους 300 βουλευτές η πλειοψηφία είναι οι ψήφοι από τους 180. Όμως ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι δεν είναι Δημοκρατικό να λογίζονται στο ΟΛΟΝ και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής γιατί είναι προφυλακισμένοι και κυρίως γιατί η εισαγγελέας δεν τους επιτρέπει να παραστούν στις εργασίες του Κοινοβουλίου.

Κατά τον .κ. Βενιζέλο δεν αποτελούν μέρος του ΟΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ. Έτσι θα πρέπει να αφαιρεθούν από τους 300 και κατά συνέπεια τα τρία πέμπτα δεν είναι οι 180 αλλά 292 αφού στις φυλακές είναι 8 βουλευτές. Με αυτά τα δεδομένα και εφόσον δεν αλλάξει κάτι μέχρι την ημέρα εκλογής Προέδρου απαιτούνται να ψηφίσουν υπέρ 175 βουλευτές. Στο Μαξίμου το άκουσαν έμειναν άφωνοι αλλά τελικά άφησαν τον Συνταγματολόγο κ. Βενιζέλο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με επιχειρηματολογία και αναλυτική πειθώ. Έτσι κι αλλιώς θεωρούν ότι κάθε φορά που παρεμβαίνει ο κ. Βενιζέλος ανάβει πολιτικές φωτιές άλλη μία ακόμη ….

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν και ο εμπνευστής των ομοιόμορφων ψηφοδελτίων που τελικά ήταν ομοιόμορφα αλλά δίχρωμα για να εντοπιστούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν ήταν στη γραμμή του Ανδρέα Παπανδρέου. Το Σύνταγμα προέβλεπε ομοιόμορφα αλλά όχι ομοιόχρωμα ψηφοδέλτια και αυτό το εντόπισε ο κ. Βενιζέλος τότε.

Τώρα η πρόταση του κ. Βενιζέλου είναι στο τραπέζι και αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων εκείνη τη στιγμή θα κριθεί η σκοπιμότητα της να ταράξει τα πολιτικά πράγματα με την προώθηση της στην πράξη.


Είναι σημερινά δημοσιεύματα και απηχούν μία θέση. Διαφέρει τάχα ο συνολικός αριθμός των βουλευτών από τον όλο αριθμό των βουλευτών? αντιπαραβάλονται οι παρόντες με το σύνολο και το όλο? Ποιό θα είναι το κριτήριο ερμηνείας των όρων?

Ας δούμε λοιπόν:

Ποιός εκλέγεται πρόεδρος?


Τι ορίζει το Σύνταγμα?  

Á›ÓÂÙ·È Û οı ÂÚ›ÙˆÛË ÁÈ· Ï‹ÚË ıËÙ›·.
3. ¶Úfi‰Úo ̃ ÙË ̃ ¢ËÌoÎÚ·Ù›· ̃ ÂÎϤÁÂÙ·È ÂΛÓo ̃
o ̆ Û ̆ÁΤÓÙÚˆÛ ÙËÓ ÏÂÈo„ËÊ›· ÙˆÓ‰‡o ÙÚ›ÙˆÓ
Ùo ̆ Û ̆ÓoÏÈÎo‡ ·ÚÈıÌo‡ ÙˆÓ ‚o ̆ ̆ÙÒ.
 Το άρθ. 32.Σ. αναφέρει συγκεκριμένα ότι: 



Άρθρο 32
  1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής. Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφού έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.
  2. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.
  3. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
  4. Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Βουλής. Η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
  5. Αν η Βουλή είναι απούσα, συγκαλείται εκτάκτως για να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τους ορισμούς της παραγράφου 4. Αν η Βουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται ώστε να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4, αφού τηρηθούν και οι ορισμοί της παραγράφου 1 του άρθρου 34.
  6. Αν η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου, που ορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν περατωθεί εγκαίρως, ο ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά τη λήξη της θητείας του ώσπου να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος.
Ερμηνευτική δήλωση: Πρόεδρος της Δημοκρατίας που παραιτείται πριν από τη λήξη της θητείας του δεν μπορεί να λάβει μέρος στην εκλογή που επακολουθεί εξαιτίας της παραίτησής του.


Άρθρο 51
  1. Ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους.
Δεδομένου ότι σήμερα ο αριθμός των βουλευτών είναι 300 δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τούτο αποτελεί το σημείο εκκίνησης.

 Οπου το Σύνταγμα αναφέρεται στο συνολικό ή τον όλο αριθμό των βουλευτών εννοεί προφανώς σε σχέση με το άρθ. 51 το οποίο επιτρέπει αοριστία ως προς το συγκεκριμένο αριθμό.

Διαφορετικά προσδιορίζει την πλειοψηφία με βάση τη διάκριση παρών απών.

Τι συμβαίνει στην πράξη

 Με βάση την παρούσα εικόνα του κοινοβουλίου η κυβερνητική συνεργασία έχει στις τάξεις της ένα δυναμικό 155 βουλευτών. Ητοι: οι 125 της Νέας Δημοκρατίας, οι 27 του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Λοβέρδος και Αηδόνης που ουσιαστικά έχουν ενταχθεί, συν ο πρώτος επιλαχών στην θέση του νέου δημάρχου Λαμίας και ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Σταυρογιάννη.

Είναι φανερό  πως η κύρια δεξαμενή από την οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να αρδεύσει «ναι» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που αριθμούν τους 19 (αφαιρώντας από την εξίσωση τους κ. Λοβέρδο-Αηδόνη).
Στο επίκεντρο των πολιτικών διεργασιών είναι δεδομένο πως θα βρεθούν κάθε ένας εξ αυτών των 19 βουλευτών, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει να διευρύνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, και να διαμορφώσει την λεγόμενη "προεδρική πλειοψηφία" ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2015 ώστε να εξαντλήσει την 4ετία και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Συνεπώς ο αριθμός 175 είναι κρίσιμος στο να προσεγγισθεί το ενδεχόμενο αυτό και εύλογα ο κ. Βενιζέλος μετρά τις νομικές του ιδέες.


Η αξία της ιδέας
Η ιδέα Βενιζέλου αξίζει λοιπόν σημαντικά αφού αριθμητικά προσεγγίζει το ποθούμενο σκορ.
Εκεί που πάσχει είναι η ουσία καθώς ξεχνά ότι οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Εθνος και όσο και αν δεν μας αρέσουν οι απόψεις τους το να βρίσκονται στη φυλακή δεν τους εξαφανίζει ούτε μειώνει τον αριθμό του όλου αριθμού των βουλευτών.
Επίσης πάσχει κατά το σκέλος της απαξίωσης του θεσμού του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας αφού καταδικάζει τον έτσι εκλεγμένο πρόεδρο σε λειψή νομιμοποίηση.
Το διακυβευμα των εκλογών είναι σημαντικό το δίχως άλλο αλλά και η ιστορία του τόπου έχει αντιμετωπίσει πολλά ανάλογα τερτίπια.
Η ερμηνεία είναι ανάλογη της ιστορίας μας. Είναι συνεπώς πιθανό να επιλεγεί η συγκεκριμένη θέση που θα βρεί υποστηρικτές το δίχως άλλο αφού ο κρίσιμος αριθμός υπολείπεται ως φαίνεται κατά έναν.
Είναι μια καλή αρχή οι συνταγματολόγοι να ξαναπάρουν το λόγο...







Δεν υπάρχουν σχόλια: