ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η Δίκη Κασιδιάρη Κανέλλη




Σήμερα δικάζεται ενώπιον του Β΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης για το χαστούκι στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, πριν από περίπου δύο χρόνια, στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του ΑΝΤ1.
Ο βουλευτής, που είναι προφυλακισμένος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έχει μεταφερθεί ήδη στα κρατητήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και επικίνδυνη σωματική βλάβη και αφορούν τη χειροδικία σε βάρος της κ. Κανέλλη, καθώς και την εκτόξευση ενός ποτηριού με νερό στη νυν περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.
Παρών στο δικαστήριο είναι και ο παρουσιαστής της εκπομπής Γιώργος Παπαδάκης. Η δίωξη σε βάρος του βουλευτή είχε ασκηθεί αυτεπαγγέλτα από την εισαγγελία.
Μια από τις πρώτες εμβληματικές φετεινές δίκες που εκτός από πρόσωπα κρίνονται και σύμβολα, θεσμοί, οντότητες.
Η δίκη αυτή θα έχει ως αναμένεται εύλογο αποτέλεσμα. Προσωπικά και χωρίς πίσω σκέψεις θεωρώ αυτονόητο ότι θα καταδικασθεί ο κ. Κασιδιάρης.
Αυτό βέβαια θα τον κάνει περισσότερο ήρωα στα μάτια όσων σήμερα χρειάζονται ήρωες κάποιου είδους.
Το "χαστούκι του Κασιδιάρη" προκάλεσε ταύτιση σε πολλούς που ένοιωθαν την ανάγκη να δείρουν κάμποσους.
Η κ. Κανέλλη είναι ούτως ή άλλως ένα ιδιόμορφο πρόσωπο που προκαλεί με τη στάση της. Εύκολος στόχος! και γυναίκα και λεσβία, και αστή και ΚΚΕ, και έξυπνη και αδύναμη, και τηλεοπτική και ουσιαστική, και αντιπαθής και τολμηρή, και όμορφη και "αλλιώς", και του Καραμανλή Θεού φίλη και στην αριστερά καρφί στο μάτι. Ο μέσος έλληνας και η μέση ελληνίδα ευχαρίστως θα την έδερνε, δυστυχώς. Ιδίως επειδή έχει γνώμη και διαφέρει.
Η δίκη που γίνεται σήμερα είναι όμως μία δίκη προϊμιο αυτών που θα ακολουθήσουν με θέμα τη "Χρυσή Αυγή" και που θα δώσουν άλλοθι στο σύστημα ότι δεν είναι αρκετά εκφασισμένο.
Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι ο κ. Κασιδιάρης θα έδερνε με ανάλογο τρόπο έναν αφρικανό στην τηλεόραση αλλά και αν το έκανε δεν θα ήταν ίδιο το αποτέλεσμα.
Κάθε δίκη έχει τους συμβολισμούς της.
Ας προσέχουμε όμως την ταύτιση με τους "ήρωες" που τολμούν και δέρνουν. Μπορεί έκαστος εξ ημών αν θέλει να δείρει να αναλάβει τις ευθύνες του και να δείρει από την πεθερά μέχρι τον πρωθυπουργό του ή όποιον άλλο. Ας μην ταυτίζεται όμως με τον χαστουκίσαντα Κασιδιάρη.
Οχι επειδή θα του ρίξουν μερικές μέρες φυλακή! ξέρω πολλούς που λένε ότι η φυλακή σε κάνει σπουδαίο. Αλλά επειδή στη θέση της κ. Κανέλλη μπορεί αύριο να είναι το παιδί του και τότε η δίκη δεν θα έχει ούτε την ίδια δημοσιότητα, ούτε μετά βεβαιότητος το ίδιο αποτέλεσμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: