ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

OI ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ



- 5/12/2014
Το e-mail που απέστειλε o υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην τρόικα για τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη χώρα μας και παρουσίασε tovima.gr ανάρτησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα η ανάρτηση που έκανε ο κ. Ρίζος αναφέρει:

-«Από το γραφείο του Προέδρου εδόθη προς ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δικαστηρίου κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε στον Τύπο της 2.12.2014 και το οποίο φέρεται ότι αποτελεί επιστολή του υπουργού των Οικονομικών προς την τρόικα με προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα. Κρίνεται ότι η ανάρτηση βοηθεί στην ενημέρωση των δικαστών».
Η ενέργεια αυτή του κ. Ρίζου να αναρτήσει το e-mail του κ. Χαρδούβελη (στην αγγλική γλώσσα) στο site του ΣτΕ, τόσο από νομικούς, όσο και από πολιτικούς, χαρακτηρίζεται, τουλάχιστον, ως ενέργεια με την οποία εκδηλώνεται η δυσφορία του δικαστικού σώματος προς την κυβέρνηση.

Πάντως, όπως μεταδόθηκε, κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Ρίζο, τονίζουν ότι η ενέργεια αυτή του προέδρου του ΣτΕ, αποσκοπεί καθαρά στην ενημέρωση των συναδέλφων του, εν όψει των ζητημάτων που εκκρεμούν στο δικαστήριο, αλλά και αυτών που λέγεται ότι θα έρθουν προς επίλυση.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, θα συνέλθει η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να ελέγξει εάν μέσα στην προθεσμία των δύο μηνών που έχει δώσει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, συμμορφώθηκε το υπουργείο Οικονομικών στην τελεσίδική και αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την αναδρομική επιστροφή των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων.


Σημερινό δημοσίευμα αναπαράγει το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ επιλήφθηκε της δημοσίευσης του e-mail Χαρδούβελη.
Αλλο δημοσίευμα αναφέρει:
Ολόκληρο το κείμενο των 47 σελίδων με τις απαντήσεις του Έλληνα ΥΠ.ΟΙΚ προς την τρόικα γραμμένο στα Αγγλικά ανέβασε στο επίσημο (και μη ειδησεογραφικό βέβαια) σάιτ του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρόεδρος του Ανωτατού Δικαστηρίου Σωτ. Ρίζος χοντραίνοντας προφανώς την κόντρα της κυβέρνησης με τους δικαστές ενόψει και της έκδοσης της πρώτης διαταγής πληρωμής σε βάρος του δημοσίου για ναναρικά των δικαστικών λειτουργών.

Η κίνηση αποτελεί σαφώς ένδειξη μεγάλης δυσαρέσκειας εκ μέρους του ανώτατου δικαστή, άλλωστε για πρώτη φορά στα δικαστηριακά χρονικά πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου αναρτά στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου ζήτημα που δεν αφορά -ευθέως- το δικαστήριο. Προφανώς με την κίνηση αυτή θέλει να καταδείξει πως το mail δεν περιλαμβάνει τις απαιτήσεις των δικαστών και την πρόθεση της κυβέρνησης για συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωσαν.

Πηγή:www.capital.gr

Θεωρούμε ότι οι δικαστές μιλούν με τις αποφάσεις τους πρωτίστως.
Η ενέργεια αυτή του κ. Ρίζου θα ήταν ιδιαίτερα εύλογη αν γινόταν από προσωπική του ιστοσελίδα και όχι από αυτήν του Δικαστηρίου. Δεν θα ήταν απαράδεκτο. Πολλοί νομικοί αισθανόμαστε την ανάγκη της ανεξάρτητης έκφρασης άλλωστε.
Δεν θα εμπλακούμε με τα περί ιδιαιτεροτήτων του κ. Ρίζου ως χαρακτήρα. Ολα ήταν γνωστά όταν έγινε Πρόεδρος, όπως και ότι έχει έναν συμπαθέστατο σκύλο τον Αξελ. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι σε αντίθεση με άλλον "ιδιαίτερο" συνάδελφό του που όταν προήδρευσε τμήματος έγινε εφιάλτης για τη εξουσία δηλαδή αναφέρομαι στον κ. Μιχαηλ Δεκλερή, εκείνος έλαβε πρωτοβουλίες άσχετες με το έργο του δικαστηρίου όπως η άρνηση να δικάσουν οι δικαστές της διαιτησίες που όριζε ο νόμος κοκ.
Ο κ. Ρίζος ολοκληρώνει φέτος τη θητεία του. Θα ήταν λοιπόν παράδοξο να θεωρήσει κανείς ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να τεθεί στην λίστα υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας?
Η κίνησή του αυτή θα μπορούσε εύστοχα να οδηγήσει ακόμη και σε συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ  που είναι γνωστός για την αγάπη του στα πυροτεχνήματα.
Οσο για τους λοιπούς συντελεστές της εκλογής αυτής να θυμίσουμε την γερμανική παιδεία του κ. Ρίζου και την φιλία του με σπουδαίους γερμανούς καθηγητές. Τι καλύτερο για την κ. Μέρκελ?
Ομως όχι, η κ. Μέρκελ έχει πλειάδα γερμανοθρεμμένων και γερμανόπληκτων να επιλέξει. Υποθέτω ότι ως μη ζωόφιλη η ίδια (γνωστο άλλωστε το καψόνι που της έκανε ο κ. Πούτιν στη Ρωσσία με το σκύλο του) δεν θα επιλέξει ζωόφιλο. Και από γερμανόφιλους σιχασιάριδες και εχθρούς των σκύλων δόξα τω θεώ έχουμε πολλούς στη χώρα.
Οσο για τους λοιπούς συντελεστές της εκλογής προέδρου δημοκρατίας είναι φανερό ότι σκορπίζουν ελπίδες σε σωρό υποψηφίων οι οποίοι αγοράζουν επίσημα ενδύματα "για κάθε περίσταση" ώστε να μην είναι ανέτοιμοι συνεπικουρώντας τη μαστιζόμενη από την Τρόικα αγορά και τα άδεια καταστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: