ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

προαγωγές δικαστικων λειτουργών και ανεμενόμενες τοποθετήσεις: η νέα κυβέρνηση θα τοποθετηθεί

Τσίπρας προς δικαστικούς: Μέλημα η επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης Ραγδαίες οι εξελίξεις στη δικαιοσύνη τον τελευταίο καιρό και αναμένονται ακόμη περισσότερες.
Η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει επιλογές στον "συντηρητικό" χώρο της δικαιοσύνης  και δίδει το στίγμα της.

 1. ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ στο τιμόνι της Εισαγγελίας Διαφθοράς παραμένει για μία ακόμα διετία η εισαγγελέας Ελένη Ράικου. Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου ανανεώθηκε η θητεία της, ενώ στην αντίστοιχη θέση στην Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκε ο εισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ράικου έχει διατελέσει και προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ το όνομά της έχει συνδεθεί με μεγάλες έρευνες οικονομικού αντικειμένου και κυρίως με υποθέσεις εξοπλιστικών προμηθειών.

Η ανανέωση της θητείας της Ελένης Ράικου και η τοποθέτηση του κ. Ζήση έγινε από το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου.
Με απόφαση του 11μελούς Ανώτατου Δικαστικού Συμβούλιου (ΑΔΣ) Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου ανανεώθηκε για μια διετία η θητεία της Ελένης Ράικου στην θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, ενώ στην αντίστοιχη θέση στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκε ο εισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης.

www.dikaiologitika.gr

2. ΑΝΩΤΑΤΟ ∆ΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕ∆ΡΙΑΣΗ της 11ης Μαΐου 2015 ∆ΕΚΑΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ

Α)Προάγονται στο βαθμό του αρεοπαγίτη οι Πρόεδροι Εφετών:

1)Αθηνών, Μαρία Νικολακέα του Παναγιώτη,
2)Αθηνών, Αβροκόμη Θούα του Σπυρίδωνος,
3)Αθηνών, Νικήτας Χριστόπουλος του Αναστασίου,
4)Πειραιώς, Πέτρος Σαλίχος του Αναστασίου,
5)Αθηνών, Ιωάννης Φιοράκης του Στυλιανού,
6)Ναυπλίου, Ιωάννης Μπαλιτσάρης του Τζαννέτου, 7)Αθηνών, Γεώργιος Παπαηλιάδης του Ηλία,
8)Αθηνών, Γεώργιος Μιχολιάς του Λεωνίδα,
9)Αθηνών, Αλεξάνδρα Κακκαβά του Χρήστου,
10)Πειραιώς, Αγγελική Τζαβάρα του Γεωργίου,
11)Αθηνών, Κωστούλα Φλουρή–Χαλεβίδου του ∆ημητρίου, 12)Αθηνών, Παρασκευή Καλαϊτζή του Γεωργίου, 13)Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Τσάκος του Γεωργίου.

ΒΠροάγεται στο βαθμό του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Άννα Ζαΐρη του Ιωάννη.

ΓΠροάγονται στο βαθμό του Εισαγγελέα Εφετών οι Αντεισαγγελείς Εφετών:
1)Θεσσαλονίκης, Αργύριος ∆ημόπουλος του Χρήστου,
2)Κέρκυρας, Λάμπρος Σοφουλάκης του Λαζάρου.

ΕΝ∆ΕΚΑΜΕΛΕΣ


Α)Προάγονται στο βαθμό του αντεισαγγελέα εφετών οι Εισαγγελείς
Πρωτοδικών:
1)Αθηνών, ∆ημήτριος Παϊκόπουλος του ∆ημητρίου,
2)Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κατσή του Ευαγγέλου,
3)Αθηνών, Χαράλαμπος Τζώνης του Αθανασίου. 

Παράλληλα όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα:
 

Σε τροχιά σαρωτικών αλλαγών μπαίνει σταδιακά από αύριο η Δικαιοσύνη, με κορύφωση στα τέλη του επόμενου μήνα, οπότε αποχωρούν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και η κυβέρνηση θα επιλέξει τότε διά του Υπουργικού Συμβουλίου τους διαδόχους τους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
Για πρώτη φορά εδώ και αρκετές δεκαετίες συμπίπτει να«αδειάζουν» ταυτόχρονα οι κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, καθώς λήγει η θητεία με τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου ηλικίας (67ο έτος) των προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτ. Ρίζου, του Αρείου Πάγου Αθαν. Κουτρομάνου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικ. Αγγελάρα, ενώ παράλληλα συνταξιοδοτείται περίπου στα μέσα Ιουλίου (λόγω συμπλήρωσης 4ετούς θητείας) και η γενική επίτροπος των διοικητικών δικαστηρίων Ελ. Διακομανώλη.
Τον «χορό» των ανακατατάξεων θα ανοίξει από αύριο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης που υπό τον πρόεδρο ΑΠ Αθ. Κουτρομάνο και με τη συμμετοχή της εισαγγελέως ΑΠ Ευτ. Κουτζαμάνη μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα προαγάγει 169 δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμίδων, ενώ παράλληλα θα κρίνει αν θα ανανεώσει τη θητεία των εισαγγελέων Διαφθοράς και των οικονομικών εισαγγελέων για μία 2ετία ή θα προχωρήσει σε αντικατάστασή τους. Τη σκυτάλη θα πάρουν τα ΑΔΣ του ΣτΕ και του ΕΣ υπό τους προέδρους τους Σ. Ρίζο και Ν. Αγγελάρα για να καλύψουν με προαγωγές τις δεκάδες θέσεις που θα κενωθούν στα τέλη Ιουνίου στα ανώτατα δικαστήρια και σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες της ιεραρχίας.
Το ενδιαφέρον μονοπωλεί βέβαια η κορυφή της Δικαιοσύνης, όπου η κυβέρνηση αναμένεται να επιλέξει τουλάχιστον 17 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς όχι μόνο στις ηγετικές, αλλά και σε άλλες νευραλγικές θέσεις, αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων κ.ά. Η επικείμενη «αλλαγή φρουράς» έχει βέβαια εξαιρετική σημασία εν όψει των σοβαρότατων υποθέσεων που εκκρεμούν στα ανώτατα -και όχι μόνο- δικαστήρια προς επίλυση, μερικές από τις οποίες θα καθορίσουν την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών (εργαζομένων και συνταξιούχων) αλλά και τη δημοσιονομική πορεία και αντοχή του κράτους.
Στον Αρειο Πάγο είναι πιθανόν η προαγωγική κρίση να έχει και πάλι «άρωμα γυναίκας» (μετά την πρώτη γυναίκα πρόεδρο, Ρένα Ασημακοπούλου), καθώς το προβάδισμα στην επετηρίδα έχει η αρχαιότερη αντιπρόεδρο
Στον Αρειο Πάγο είναι πιθανόν η προαγωγική κρίση να έχει και πάλι «άρωμα γυναίκας» (μετά την πρώτη γυναίκα πρόεδρο, Ρένα Ασημακοπούλου), καθώς το προβάδισμα στην επετηρίδα έχει η αρχαιότερη αντιπρόεδρος Δημητρα Παπαντωνοπούλου. Πιθανότητες προαγωγής έχει και η 4η στην επετηρίδα αντιπρόεδρος ΑΠ Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου (φωτογραφία), πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που πρόσφατα ηγήθηκε της πλειοψηφίας που παρέπεμψε στην Ολομέλεια ΑΠ ως αντισυνταγματικό το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Το ΑΔΣ θα επιλέξει με προαγωγές 14 νέα μέλη του ΑΠ (13 αρεοπαγίτες και έναν αντεισαγγελέα ΑΠ) και θα κρίνει αν θα παρατείνει ή όχι τη θητεία των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελ. Ράικου, Π. Χριστόπουλου και των οικονομικών εισαγγελέων Π. Αθανασίου, Γ. Μπρη, με ορισμένους κύκλους να προτείνουν -σύμφωνα με πληροφορίες- «αλλαγή φρουράς» με ανανέωση προσώπων μέσω υποβολής υποψηφιοτήτων από κάθε ενδιαφερόμενο, κ.λπ.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση στις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία για τις θέσεις στα κορυφαία κλιμάκια, που θα καλύψει με προαγωγικές κρίσεις η κυβέρνηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος θα κινήσει τη διαδικασία προεπιλογής ενός αριθμού υποψηφίων, στέλνοντας τα ονόματά τους στη Βουλή, όπου στη Διάσκεψη των προέδρων θα γίνει ακρόαση των υποψηφίων και θα ακολουθήσει γνωμοδότησή της. Κατόπιν ο υπουργός, χωρίς να δεσμεύεται από τη γνωμοδότηση, θα εισηγηθεί ποιους θεωρεί καταλληλότερους προς προαγωγή με βάση τα προσόντα τους, το ήθος κ.λπ. και την τελική απόφαση θα πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο, πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η προεδρία αναμένεται να κριθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους αντιπροέδρους ΕΣ Ιω. Σαρμά και Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (αριστερά). Ο Ιω. Σαρμάς είναι 2ος στην επετηρίδα και 
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η προεδρία αναμένεται να κριθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους αντιπροέδρους ΕΣ Ιω. Σαρμά και Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (αριστερά). Ο Ιω. Σαρμάς είναι 2ος στην επετηρίδα και υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προεδρεύοντας με επιτυχία και σε σχηματισμούς τμήματός του. Υποψήφια είναι κατά σειρά και η αρχαιότερη αντιπρόεδρος Φλωρεντία Καλδή (δεξιά).
Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει προς το παρόν «τα χαρτιά» της στο ζήτημα των κρίσιμων προαγωγών στη Δικαιοσύνη, όπου αφήνει να εννοηθεί ότι την ενδιαφέρει η ενίσχυση της διαφάνειας και η «απελευθέρωση» των δυνάμεών της. Αγνωστο παραμένει προς το παρόν εάν θα επιχειρηθεί μια μερική τήρηση της αρχαιότητας (όπως έκαναν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών) ή αν θα επιχειρηθεί για κάποιες θέσεις μια «βουτιά» στην επετηρίδα.
Δικαστικοί κύκλοι διατυπώνουν τον προβληματισμό τους επειδή για πρώτη φορά αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης τα ονόματα των υποψηφίων που πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις για προαγωγή στο αξίωμα του προέδρου, εκτιμώντας ότι γίνεται έμμεσα μια υπόμνηση ότι υποψήφιοι είναι όχι μόνο οι αντιπρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά και δεκάδες αρεοπαγίτες, σύμβουλοι ΣτΕ και ΕΣ, γεγονός που ερμηνεύουν ως «προάγγελμα» μιας σχετικής «βουτιάς». Κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούν, πάντως, ότι η ανάρτηση έγινε στο πλαίσιο της διαφάνειας, ενώ ο νόμος καθορίζει τα τυπικά προσόντα (π.χ. 4ετή προϋπηρεσία κ.λπ.)
Η επιλογή θα γίνει ανάμεσα στους τρεις αρχαιότερους αντιπροέδρους Νικ. Σακελλαρίου (αριστερά), Δημ. Πετρούλια (μέση) και Αθαν. Ράντο. Στην επετηρίδα και ο ομόβαθμός τους Αν. Γκότσης (δεξιά).  
Η επιλογή θα γίνει ανάμεσα στους τρεις αρχαιότερους αντιπροέδρους Νικ. Σακελλαρίου (αριστερά), Δημ. Πετρούλια (μέση) και Αθαν. Ράντο. Στην επετηρίδα και ο ομόβαθμός τους Αν. Γκότσης (δεξιά).
«Αρωμα γυναίκας» ξανά στον ΑΠ Στον ΑΠ είναι πολύ πιθανόν η προαγωγική κρίση να έχει και πάλι «άρωμα γυναίκας» (μετά την πρώτη γυναίκα πρόεδρο ΑΠ, Ρένα Ασημακοπούλου), καθώς το προβάδισμα στην επετηρίδα έχει η αρχαιότερη αντιπρόεδρος Δημ. Παπαντωνοπούλου. Πιθανότητες προαγωγής έχει και η 4η στην επετηρίδα αντιπρόεδρος ΑΠ Βασ. Θάνου - Χριστοφίλου, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Με βάση την επετηρίδα υποψήφιοι είναι και οι αντιπρόεδροι Ν. Λεοντής, Β. Κυτέα, Γ. Γεωργέλλης (με έναν χρόνο θητείας μπροστά τους έναντι 2 των Δ. Παπαντωνοπούλου, Β. Θάνου). Ακολουθούν οι αρεοπαγίτες Κ. Φράγκος, Ν. Πάσσος (πρόεδρος στο πρόσφατο Ειδικό Δικαστήριο), Ν. Μπιχάκης, Δ. Υφαντή, Ι. Γιαννακόπουλος, Χρ. Ευαγγέλου, Κ. Τσόλας, Δ. Κράνης, Χρ. Κοσμίδης, Ευφ. Λαμπροπούλου, μεταξύ των οποίων πιθανολογείται να γίνει και η επιλογή για 6 θέσεις αντιπροέδρων.
Στο ΣτΕ η επιλογή αναμένεται να γίνει ανάμεσα στους 3 αρχαιότερους αντιπροέδρους Νικ. Σακελλαρίου, Δημ. Πετρούλια και Αθαν. Ράντο, καθώς εκτιμάται ότι δύσκολα θα μπορούσαν να παραλειφθούν. Ο Ν. Σακελλαρίου έχει συμμετάσχει σε όλες τις μειοψηφίες που έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας μνημονιακών μέτρων και περικοπών (μισθών - συντάξεων), ενώ και οι επόμενοι δύο αντιπρόεδροι θεωρούνται ικανότατοι δικαστές, συμμετέχοντας σε αποφάσεις που στήριξαν το δημόσιο συμφέρον, προστάτεψαν το περιβάλλον κ.λπ.
Στην επετηρίδα ακολουθούν οι εξίσου ικανοί αντιπρόεδροι Αικ. Συγγούνα, Αν. Γκότσης, Ειρ. Σαρπ που είναι επίσης μεταξύ των υποψηφίων, όπως και οι σύμβουλοι Χρ. Ράμμος. Ν. Μαρκουλάκης, Δ. Μαρινάκης, Γ. Παπαγεωργίου, Μ. Καραμανώφ, Μ. Βηλαράς, Ι. Μαντζουράνης, Αικ. Σακελλαροπούλου, Αικ. Χριστοφορίδου κ.ά., ανάμεσα στους οποίους θα κριθούν και οι θέσεις αντιπροέδρων.
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η προεδρία αναμένεται να κριθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους αντιπροέδρους ΕΣ Ιω. Σαρμά και Ανδρ. Θεοτοκάτου. Ο Ι. Σαρμάς είναι 2ος στην επετηρίδα και υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προεδρεύοντας με επιτυχία και σε σχηματισμούς τμήματός του. Η 3η στην επετηρίδα Ανδρ. Θεοτοκάτου διετέλεσε πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών του ΕΣ συμμετέχοντας σε γνωμοδοτήσεις που αμφισβήτησαν τη συνταγματικότητα μνημονιακών συνταξιοδοτικών περικοπών. Και οι δύο έχουν 9 χρόνια θητείας μπροστά τους. Υποψήφιοι είναι κατά σειρά και οι αντιπρόεδροι Φ. Καλδή (η αρχαιότερη), Σ. Ντούνη, Χρ. Καραμαδούκη, Μ. Βλαχάκη, Ν. Μηλιώνης, Α. Λιγωμένου, καθώς και ο επίτροπος Α. Νικητάκης. Για τις δύο θέσεις αντιπροέδρων η προαγωγή αναμένεται να κριθεί ανάμεσα στους Γ. Βοΐλη, Κ. Κωστόπουλο, Γ. Μαραγκού. Β. Ανδρεοπούλου, Μ. Αθανασοπούλου, Α. Σαντοριναίου κ.ά.
Οι προαγωγές θα γίνουν υπό τη «βαριά σκιά» των εκκρεμών υποθέσεων, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- κάποιο λόγο στις σχετικές διαδικασίες θα έχουν όχι μόνο οι ΑΝΕΛ, αλλά και ισχυρότατοι πολιτειακοί παράγοντες που γνωρίζουν «πρόσωπα και πράγματα» στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Αναλυτική πληροφόρηση σε  http://dikastis.blogspot.gr/2014/05/2014.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: