ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Πόθεν έσχες και εθνική ομοψυχία.

Ποιός είπε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει εθνική ομοψυχία ?

Η νομοθεσιά που στοχεύει στην πάταξη της διαφθοράς αποδεικνύει το αντίθετο.

Πλημμέλημα για Καρατζαφέρη



Από κακούργημα σε πλημμέλημα μετατράπηκαν οι κατηγορίες που είχαν αποδοθεί στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπεται να δικαστεί από το τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας. 
plimmelima-telika-oi-katigories-kata-karatzaferi-gia-to-pothen-esxesΟ πρόεδρος του ΛΑΟΣ αντιμετωπίζει κατηγορία για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες που αφορά την περίοδο από το 2010 ως το 2012 και συμμετοχή σε δυο off shore εταιρίες, κάτι που απαγορεύτηκε για τους βουλευτές με νόμο το 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου αποδίδει στο Γιώργο Καρατζαφέρη ότι στις επίμαχες δηλώσεις πόθεν έσχες δεν δήλωσε:
  • 6,6 εκατ. δολάρια που εντοπίστηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό της εξωχώριας εταιρίας CATALINA LTD συμφερόντων του.
  • 1,65 εκατ. ευρώ τα οποία είχε λάβει μέσω τριών εμβασμάτων σε τραπεζικό λογαριασμό της ίδιας off shore εταιρίας. Τα επίμαχα εμβάσματα φέρονται να έγιναν από εταιρία η οποία εμφανίζεται να εμπλέκεται σε "αμαρτωλές" προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων.
  • Διαμέρισμα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Γιώργου Καρατζαφέρη, Θανάσης Βαρλάμης εντόπισε νόμο ο οποίος ψηφίστηκε το 2014 ο οποίος ήταν ευνοϊκότερος για την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε παραπεμφθεί σε βαθμό κακουργήματος με το νόμο που ισχύει από το 2010 και προβλέπει ότι αν αποκρύπτει ποσό άνω των 300.000 ευρώ από τη δήλωση πόθεν έσχες τότε ο κατηγορούμενος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Ωστόσο ο νεότερος νόμος του 2014 αναφέρει ότι το κακούργημα για ποσό άνω των 300.000 ευρώ ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος έκανε χρήση της θέσης του (βουλευτής, ευρωβουλευτής κλπ).
Κατά την εκτίμηση των δικαστών έπρεπε να μετατραπεί, κατά το ελαφρύτερο, η αρχική κατηγορία που ήταν σε βαθμό κακουργήματος καθώς δεν προέκυψε ίδιον όφελος από εκμετάλλευση της θέσης του Γιώργου Καρατζαφέρη ως βουλευτή ή ευρωβουλευτή. Επίσης από το περιβάλλον του προέδρου του ΛΑΟΣ αναφέρεται ότι κατά τη δικαστική έρευνα δεν προέκυψε δωροδοκία από εξοπλιστικό πρόγραμμα. Βρισκόταν υπό έρευνα για την προμήθεια των ελικοπτέρων Super Puma.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν τη μετατροπή του κακουργήματος σε πλημμέλημα για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κρίνοντας πως από τα στοιχεία της σε βάρος του δικογραφίας φέρεται να μην προέκυψε ίδιον όφελος από εκμετάλλευση της θέσεως του ως βουλευτής ή ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με το βούλευμα, δεν προέκυψε δωροδοκία από τα εξοπλιστικά.

Αθώωση και των Βουλγαράκη - Πελέκη

Αθωώθηκε εξάλλου ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης και η σύζυγος του Αικατερίνη Πελέκη, οι οποίοι βρέθηκαν στο εδώλιo του Τριμελούς Πλημμεληματοδικείου της Αθήνας για το αδίκημα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες το 2007.
Η κατηγορία αφορά τη μη δήλωση τραπεζικού λογαριασμού στην Γενεύη της Ελβετίας ύψους 117.000 ευρώ ο οποίος περιλαμβανόταν στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ και ανήκε στον πεθερό του πρώην υπουργού.
Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των δυο κατηγορουμένων και η πρόταση του έγινε αποδεκτή από το Δικαστήριο, με το σκεπτικό πως δεν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν τον επίμαχο λογαριασμό καθώς τηρούνταν από τρίτο δικαιούχο,  εξωχώρια εταιρία, της οποίας μέτοχος και διαχειριστής ήταν ο πατέρας της κυρίας Πελέκη.
«Δεν μπορεί να αποδοθεί στο πρόσωπο της κατηγορούμενης η κατηγορία. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχε την κατοχή των χρημάτων. Δεν αποδεικνύεται ότι είχε πρόθεση να αποκρύψει περιουσιακό στοιχείο. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Βουλγαράκη. Προτείνω την αθώωση τους», τόνισε ο εισαγγελέας.
Οπως υποστήριξαν στο Δικαστήριο ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του, πρόκειται για λογαριασμό εξωχώριας εταιρίας που ανήκε στον πατέρα της κυρίας Πελέκη, Διονύση, τον οποίο άνοιξε εκείνη με πληρεξούσιο.

Παραγραφή πλημμελημάτων για Βασίλειο Σκουρή

Πλημμεληματικού χαρακτήρα χαρακτηρίσθηκε εξάλλου από την διενεργηθείσα προανάκριση η κατ'εξακολούθηση μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες από τον Βασίλειο Σκουρή, Πρόεδρο του ΔΕΕ και του Κέντρου Διεθνούς Ευρωπαϊκού και Οικονομικού Δικαίου με συνέπεια να θεωρείται παραγεγραμμένη δυνάμει των διατάξεων του άρθ 8 παρ. 3 α και β του ν. 4198/2013 . Επειδή η υπόθεση αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και το συνολικό ζήτημα διερευνά και ο ΣΕΕΔ μαζύ με εκατομμύρια άλλες υποθέσεις.

Στο μεταξύ φυσικά....
και αμνηστία για όλους

Αμνηστία, αλλά και δυνατότητα κάλυψης του πόθεν έσχες για μελλοντικές αγορές ή δαπάνες διαβίωσής τους, δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους έχουν φοροδιαφύγει, ακόμη και αν έχουν υποπέσει σε αδικήματα λαθρεμπορίου τα οποία τιμωρούνται με υψηλά πρόστιμα, με τη νομιμοποίηση των καταθέσεων τους σε τράπεζες του εξωτερικού ή της Ελλάδα. 
Η αμνηστία προβλέπεται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την «εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και επενδύσεων και την φορολογική συμμόρφωση», το οποίο τέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σήμερα σε δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/minfin/?p=5100.
 Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα σε όσους έχουν αποκρύψει από την Εφορία εισοδήματα ή έσοδα ή άλλου είδους κεφάλαια, τα οποία απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, νόμιμο ή παράνομο, να τα δηλώσουν με αρχικές ή τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις και, εφόσον μεν τα έχουν καταθέσει σε τράπεζες στο εξωτερικό, να πληρώσουν επί των κεφαλαίων αυτών φόρο μόλις 15% χωρίς κανένα πρόστιμο, τόκο ή προσαύξηση, εφόσον δε τα έχουν τοποθετήσει σε καταθέσεις, θυρίδες ή σεντούκια στο εσωτερικό της χώρας να πληρώσουν φόρο 30%, επίσης χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση (πρόσθετο φόρο, πρόστιμο, τόκο ή προσαύξηση).
Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές θα απαλλαγούν και από κάθε ποινική κύρωση για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Επιπλέον, από τη στιγμή που θα πληρώσουν τον φόρο 15% ή 30% θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα κεφάλαια για να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε απόκτηση περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα υπάγεται στις διατάξεις περί «πόθεν έσχες» καθώς επίσης και για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση νομιμοποίησης κεφαλαίων εσωτερικού λήγει στις 31-7-2015.
Στους φορολογούμενους που μπορούν να επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις αμνήστευσης φορολογικών αδικημάτων, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται και όσοι βρίσκονται στις διάφορες λίστες - Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Μεγάλης Βρετανίας - καθώς και όσοι βρίσκονται στη λίστα με εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ.
Ουσιαστικά στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης μπορούν να υπαχθούν όλοι όσοι βρίσκονται σε διάφορες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού και του εξωτερικού που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και τις λοιπές φοροελεγκτικές αρχές της χώρας.

Ποιός είπε ότι δεν υπάρχει εθνική υπερκομματική ομοψυχία?

Δεν υπάρχουν σχόλια: