ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: το αμάρτημα της πλεονεξίας


Ο Κώδικας Δεοντολογίας για τους υπαλλήλους της ΕΕ και τα Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και ο Κώδικας Συμπεριφοράς των Επιτρόπων, αλλά  και η Συνθήκη βρίσκεται ενώπιον των θεσμών με αφορμή τη νέα καριέρα του κ. Μπαρόζο. 
O Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο  είναι Πορτογάλος πολιτικός και 11ος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διατέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από τις 6 Απριλίου 2002 ως τις 29 Ιουνίου 2004, όταν παραιτήθηκε για να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής. Ανέλαβε επίσημα την προεδρία της Επιτροπής στις 22 Νοεμβρίου 2004. Η θητεία του ανανεώθηκε το 2009 με την επανεκλογή του από τους ευρωβουλευτές στις 16 Σεπτεμβρίου 2009.
Μαοϊκός στα νεανικά του χρόνια, έγινε πρωθυπουργός ως ηγέτης του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο οποία συνεχίζει να ανήκει. Τον Ιούλιου του 2016 διορίστηκε από την Goldman Sachs μη εκτελεστικός πρόεδρος των διεθνών δραστηριοτήτων της. O διορισμός αυτός προξένησε σημαντικές αντιδράσεις θέτοντας το ζήτημα της δεοντολογίας και των κωδίκων δεοντολογίας σε δοκιμασία.
Ως «ηθικά απαράδεκτη» χαρακτήρισε μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, Εμίλα Ο’ Ρέιλι, ζήτησε παρόλα αυτά από τον Πρόεδρο Γιούνκερ για να διευκρινίσει τη θέση της Κομισιόν σχετικά με τον διορισμό του πρώην Προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο ως μη εκτελεστικού προέδρου και συμβούλου της Goldman Sachs.
Σε επιστολή της η κ. Ο’ Ρέιλι ζητεί από την Κομισιόν να εξηγήσει τι μέτρα έχει λάβει για να ελέγξει αν ο διορισμός είναι σύμφωνος με τις υποχρεώσεις του Μπαρόζο από τον κώδικα δεοντολογίας και την συνθήκη , αν έχει ή πρόκειται να ζητήσει τη γνώμη της επιτροπής ηθικής και δεοντολογίας της Κομισιόν και κατά πόσον η ίδια η Κομισιόν εξετάζει τη μεταρρύθμιση κώδικα δεοντολογίας και συμπεριφοράς των Επιτρόπων.
Η κα Ο’ Ρέιλι ρώτησε επίσης αν και κατά πόσο η Κομισιόν ανησυχεί και υπολογίζει τις δηλώσεις Μπαρόζο πως θα έχει ρόλο συμβούλου για το Brexit και πως θα στεγανοποιήσει τον δικό της διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ (πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν επί Μπαρόζο) από τυχόν παρεμβάσεις του παλιού του προϊσταμένου.
Η κα Ο’ Ρέιλι δήλωσε μάλιστα σχετικά: «Η κίνηση του κ Μπαρόζο έχει προκαλέσει ανησυχία σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ΕΕ και ιδιαίτερα σε σχέση με την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιου συμφέροντος και πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά από την Κομισιόν», εγείροντας μάλιστα ερωτηματικά πάνω στην επάρκεια του ίδιου Κώδικα δεοντολογίας της Κομισιόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής έχει εσχάτως ζητήσει και επισήμως από την Κομισιόν να τροποποιήσει τον κώδικά δεοντολογίας και συμπεριφοράς των Επιτρόπων.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε ήδη ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επιλογή “άκρως προκλητική” είχε χαρακτηρίσει και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τον “διορισμό του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως ακριβοπληρωμένου υπαλλήλου της Goldman Sachs”, σε δήλωσή του στο Real.gr.
Τονίζει ακόμα ότι ο “διορισμός” Μπαρόζο “υπογραμμίζει με έναν κραυγαλέα κυνικό τρόπο τις αιμομικτικές σχέσεις της πολιτικής εξουσίας με τις τράπεζες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα” και σημειώνει ότι “η Κομισιόν οφείλει να αντιδράσει”.
Εξάλλου την οργή εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί ο διορισμός του Ζοζέ Μπαρόζο στην Goldman Sachs.
Ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν ανέλαβε, τον Ιούλιο, τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της Goldman Sachs International στο Λονδίνο, με βασικό αντικείμενο όπως λέγεται την ομαλή μετάβαση της επενδυτικής τράπεζας στο Brexit.
Στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών, ζητώντας να ληφθούν μέτρα κατά του Μπαρόζο. Τον κατηγορούν ευθέως για «ανεύθυνη και ηθικά κατακριτέα» συμπεριφορά, που ρίχνει νερό στο μύλο των ευρωσκεπτικιστών και των ευρωφοβικών.
Προτείνουν μάλιστα να ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής του και των τίτλων που έχει λάβει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο εργάζεται για τη Goldman Sachs.
Ολες αυτές οι απόψεις (και πολλές άλλες το δίχως άλλο) συμπληρώνουν το παζλ της θεσμικής κρίσης που ξέσπασε το φετινό καλοκαίρι μετά από την απόφαση του κ. Μπαρόζο να συνεχίσει την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα δυναμικά. Δραστηριότητα όχι άγνωστη σε πολλά στελέχη θεσμών αν μη τι άλλο, αποδεικνύει το αχόρταγο της εξουσίας και της δημοσιότητας που απολαμβάνουν πολλοί συνάνθρωποί μας παράλληλα με την πλεονεξία. Το νομικό ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων που θέτει η ευρωπαϊκή έννομη τάξη είναι ηθικό πρωτίστως και δευτερευόντως νομικό. Αν πάλι σκοπός των Κωδίκων Δεοντολογίας είναι να εξαλειφθεί η ηθική τότε ναι, από νομική άποψη ο κ. Μπαρόζο μπορεί να έχει δίκιο στις επιλογές του. Η συγκεκριμένη συγκυρία περισσότερο από την ατομική πλεονεξία του κ. Μπαρόζο και το θράσος της Goldram Sachs αποδεικνύει τον ελαστικό χαρακτήρα των Κωδίκων Δεοντολογίας και την δύσκολη σχέση ηθικής και δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: